På spaning bland Stockholms fina optikbutiker

Glasögon, Glasögonblogg, Glasögonguide, Glasögontips, Optical boutiques / Stockholm / Permalink / 0
 Min fina optikerkollega Katarina från Specsavers i Värnamo hälsade på i Stockholm förra veckan och ville gärna kika på några av Stockholms fina optikbutiker. Det ville jag med så klart! Efter en uppstarts-kaffe på Fabrique på Humlegårdsgatan så satte vi igång, Katarina i snyggt tonade Balmainglasögon och jag i kattiga Célineglasögon.
 
Första stopp blev lilla söta Sibyllegatans Optiker.

Sibyllegatans optiker hade en snygg skyltning i vintage-glamour-stil. Den minimala butiken har gammal träfärgad butiksinredning på ena sidan och vita nutida stringhyllor på andra sidan. Trots sin lilla storlek har de ett bra utbud bågar med märken som Gouverneur och Hackett. De har också en liten vintagesektion med rariteter från bland annat Silhouette. 
 
Nu styr vi stegen mot glassiga Stureoptikern 
 
Hos Stureoptikern som har nya ägare sedan något år är det mesta som tidigare. Inredningen har hängt med ett tag men funkar fortfarande ok. I den luftiga tvåvåningarsbutiuken finns många fina modehus och märken representerade; Chanel, Chrome Hearts och Dior bland annat.

Det är luftigt inne hos Stureoptikern där trevlig och kunnig kollega guidade oss runt. Måste bara nämna att på alla ställen vi besökte, så var personalen supertrevlig. Typiskt för vår fantastiska bransch :)
 
Vidare till Synsams omtalade Gulddörren på Nybrogatan.

 Gulddörren låter pampigt men den var mer orange än guld - och i sjukhusformat? Vi hade väntat oss en lite mer glamourös känsla redan från utsidan. En positiv upplevelse var skyltningens flirt med Pridefestivalen och den totala matchningen med glasen på solbågen som låg där.

Rakt fram fanns en hylla med exklusiva designer-solglasögon i fina färger och material. Riktigt iögonfallande modeller, sådana som inte finns med i de flesta andra optikers sortiment. Lyxiga och kaxiga, från bland annat Gucci. 
 
I Synsams pressmeddelande från i mars i år står att läsa:
"I samband med sitt 50-årsjubileum lanserar Synsam sitt nya exklusiva glasögonkoncept; Gulddörren, på Nybrogatan 9 i Stockholm. Med det senaste inom Eye Fashion och ett exklusivt och handplockat urval av de hetaste catwalkbågarna, både solbågar och oftalmiska, från de mest intressanta modehusen kommer butiken bli en unik shoppingdestination för glasögonälskare.".
Vi kunde konstatera att lyxen och flärden begränsades till det lilla stället som syns i bakgrunden. Resten av butiken var som en vanlig halvtrist Synsambutik, både till utseende och sortiment. De stora gula rea-skyltarna och röda rea-prickarna på bågarna gav inte precis skjuts åt lyxkänslan.
Det vore härligt att i Stockholm ha en unik och lyxig shoppingdestination för glasögonälskare, men just nu är den platsen inte hos Gulddörren. Det finns potential, men då måste mer än detaljerna slipas till.
 
Då var det dags för Bågar & Glas att få besök
 
Vi besökte den ena av Bågar & Glas två butiker, den som ligger på optikertäta Norrlandsgatan. Butiken är liten men snyggt fullproppad med fin-fina bågar. På något märkligt sätt får de, trots trängseln, alla ställ och bord att se prydliga smakfulla ut. Kanske för att det känns rent och fräscht och alla bågar ligger prydligt upplagda. Kanske för att de har superfina märken som Thom Browne och Garreth Leight.
Det är ganska mycket kunder i butiken men vår kollega tar sig tid att visa oss runt.
 
Vidare till Stockholm Eycenter
 
Stora proffsiga Stockholm Eyecenter är nya på Norrlandsgatan. Deras specialité är att ha allt inom ögonvård i huset; optiker, optikerassistenter, ögonläkare och ortoptister.
 
Stockholm Eyecenter hade med sig inredningen från Mäster Samuelsgatan och de har lyckats få in den riktigt bra i nya miljön. Det var nyligen en storbrand i fastigheten, och det har gjort att det inte är helt färdigställt än. Det är många barn som gör undersökningar och fixar sina glasögon här, men det märks inte. Bra eller dåligt, vet inte. Här fick vi också en trevlig visning och rundvandring i den stora lokalen.
 
Dags att gå till lågprissegmentets finare optikaffärer. I samma kvarter finns fyra stycken och vi startar hos Nividas
 
Oh så fin butik! Färgerna, hyllorna och luftigheten! Det känns så modernt och bågarna kommer verkligen fram ordentligt.

Kolla så söta små hyllor!
 
Nä, det är inte modellen det är fel på, det är bågarna...) 
Bågarna finns i ett fåtal bra modeller, och varje modell finns i flera färger och som solglasögon. Hos Nividas har man till fullo snappat upp den transparenta trenden i färgsättningen på bågarna. Kanske är det det som bidrar till det nutida intrycket? Ett litet minus för personalen som inte kikade upp från datorn på hela tiden vi var där, typ.
 
Samma koncept har Ace & Tate, nu drar vi oss dit
 
Ljust och fräscht och lätt att se alla bågarna. En modern och uttänkt känsla över butiken och det är tydligt att man riktar sig till en yngre publik. Här finns också bara ett fåtal modeller men i flera färger och som solglasögon. 
 
Snyggt med solglasögon och vanliga oftalmiska blandade. 
 
Dags att gå till Ai, Synsams nya ungdomskoncept i Moodgallerian
 
...Men först en supergod lunch på Eat på terrassen i Moodgallerian. Ett hett lunchtips från oss.
 
Här hos Ai var också känsla ung, modern och fräsch. Personalen supertrevlig och välkomnande. 
 
Snyggt och informativt om olika glas och färger.
 
Här hos Ai är det samma koncept som hos Nividas och Ace & Tate; några få modeller i flera transparenta färger och även solglasögon i varje modell. Visst ser det snyggt ut när de presenteras så här!?
Vi tyckte att alla tre verkade ha ungefär samma modeller och samma färgsättning. Gemensamt var också att det är size small och medium som gäller. Personer med stort huvud hittar inget här. Alla tre har också ett liknande fast pris, så det som avgör var du handlar dina brillor är kanske just personalen?
Det finns en fjärde liknande aktör i kvarteret. Det är Schweiziska VIU som har sin butik på Jakobsbergsgatan och en pop-up store på Regeringsgatan. Där är också snygga mjukt färgade bågar till fast lågpris, alldeles snarlikt de tre nyss nämnda butikerna.
 
Hur står sig Årets butik 2018 City Optik i konkurrensen?
 
Jag är ju partisk, och vi har inte varit i alla Stockholms fina optikbutiker, men av det vi sett hittills kan jag lätt säga att City Optik är den snyggaste, smakfullaste och också har toppenmärken som Oliver Peoples och Chanel. 
 
Till top