New York tips: En guide till New Yorks bästa optikbutiker och vintage glasögon # 1

New York är en fantastiskt inspirerande stad på alla sätt och inte minst vad gäller optikbutiker. De som man lägger märke till är antingen de glittrande fashionabla eller de personliga med den speciella touchen i skyltfönstret och butiken. Jag de senaste tre åren spenderat en höstvecka i New York och här kommer mina bästa tips för dig som vill ha snygga glasögon eller solglasögon.

Selima Optique är en liten pärla som man kan bli kvar i ganska länge. Den luftiga flaggskeppsbutiken på 59 Wooster Street i SoHo öppnade redan 1993. Inredningen är personlig med gamla charmiga möbler och detaljer uppblandat med en del modernt.Det är stora fönster och högt i tak.

Bågarna som ligger i vackra väggskåp och på tunga stiliga träbord är företrädesvis från det egna märket Selima som den fransk/amerikanska kreatören Selima Salaoun designar, men även andra high-end märken finns. Lacey som jobbar på Selimas i SoHo är jättetrevlig :)

Selima har tre butiker till; på 7 Bond Street finns vintagebågar tillsammans med kläder, på 899 Madison Avenue bara glasögon och på 357 Bleecker Street finns glasögon, accessoarer och kläder. Mer info här »

 
Inne hos Silver Lining Opticians på 92 Thompson Street är det mysigt, trivsamt och med en stor dos av New Yorksk coolhet. Bågarna är exponerade på ett biljardbord mitt i butiken och i diverse gamla  väggskåp och lådor. 

Man har ett fantastiskt urval bågar från olika oberoende designers, bland annat Masunaga, Barton Perreira och Andy Wolf. Inga Luxottica- eller Safilobågar här inte. Här finns också ett stort urval läckra vintageglasögon och en liten linje egendesignade bågar. 

Här sägs New Yorks kulturkändis-elit shoppa sina glasögon. Personalen, tillika en av de två delägarna, är lite avvaktande men alls inte otrevlig. Jag får gå runt och kika och fota på egen hand medan han talar i telefon och kikar på sin dataskärm vid kassan.

Inspirerande skyltfönster för glasögonnördar. Här finns Silver Lining på webben »

Moscot är en institution i New York och har i dagsläget tre butiker där.  Jag besökte ursprungsbutiken på 108 Orchard Street. Ursprungsbutiken är väl inte en helt sann benämning, men Moscot har haft sin butik i samma korsning sedan början på 1900-talet fast i olika lokaler.

Hela butiken är gammaldags charmigt inredd och utformad som ett museum med fint inredda montrar och stilleben med optik-saker från förr. Sortimentet, vad jag ser i alla fall, består av deras egna Moscotbågar, som ju också är enormt populära i Sverige och säljs av många svenska optiker. Den här dagen var det fullt upp i butiken så jag valde att inte störa med frågor utan nöja mig med att kika runt och fota. Det var ett rent nöje för vart än jag vände blicken fanns roliga saker att se.

I en del av butiken står ett trumset på en liten upphöjd estrad och enligt lappar på väggen brukar det vara uppträdanden då och då. Deras andra butik finns på 69 West 14th Street och den tredje på 159 Court Street i Brooklyn. Här hittar du dem på webben »

Åh vilken härlig butik Fabulous Fannys på 335 East 9th Street visar sig vara! Vintagebågar från alla dekader och en förträfflig presentation med fina montrar, små lådor och gamla små glasögonställ. Stället pryds av gammal rekvisita som hattar, väskor och skyltdockor från förr.

Butiken känns som en liten skattkista för glasögonnördar för här finns verkligen hur mycket gamla oanvända bågar som helst. Man har också nytillverkade bågar som de själva beställt utifrån gamla modeller. Vissa nya bågar finns också, t.ex. märket Shuron, som gör kombibågen som bars av bl.a. Malcolm X.

Butiken drivs av Ken Finneran som haft den i mer än tio år. Dessförinnan åkte han runt på marknader och sålde vintageglasögon. Vid mitt besök var det fullt med folk i butiken, mest yngre, som botaniserade i lådor och skåp. Trots det tog sig ägaren tid att visa mig bågar och berätta om butiken.

Fabulous Fannys på webben här »

Sunglass Hut är en gigantisk Luxotticaägd solglasögonkedja som finns i vart och vartannat gathörn på Manhattan. En check på google visar att det i alla fall finns mer än 10 stycken och i hela världen finns det mer än 2000 Sunglass Hut-butiker i 20 länder.

Här trängs designersolglasögon ur Luxotticas stall tillsammans med Ray-Ban på väggar och i välfyllda montrar. Det är oftast mycket folk i butikerna som provar par efter par. För mig kändes det givande att se hur stordrift inom solglasögon går till. Webshopen finns här »

Han Kjobenhavn är ett danskt märke som också har solglasögon. I NoLiTa på 27 Prince Street har de en fin liten butik med deras kläder och solglasögon. Det är inget ställe man behöver åka enkom till men kan vara kul att gå in och kika om man har vägarna förbi.På webben här »

Glöm inte att kika runt på loppisar. Jag har varit på Brooklyn Flea Market och på Hell´s Kitchen Flea Market och på bägge ställena fanns det ett par renodlade glasögon-stånd. Vad jag kunde se var det väl inga fantastiska fynd att göra, men här hittar man roliga bågar som man kanske blir ensam om.

Slutligen kan jag nämna att gatukonsten har massor med glasögoninslag här. Det gäller bara att hålla ögonen öppna!