Kurz & Weit Brillenmanufaktur i Köln

Diverse, Glasögon, Glasögonblogg, Optical boutiques / Brillenmanufaktur, Handmade, Kurz & Weit, Köln / Permalink / 0
Var i Köln nyligen och hade turen att passera Kurz & Weit Brillenmanufaktur. En snygg logga på fönstret och inbjudande stil i den lilla butiken gjorde att jag klev in. Ett litet sortiment snygga bågar hängde på ena väggen, och alla hade en stämpel i skalmen "Kurz & Weit Brillenmanufaktur - handgemacht in Köln".
Vad är det för märke, tänkte jag. Aldrig hört talas om...
 
 I den minimala butiken fanns en person på plats, ägaren och grundaren Jens Heinzerling, som med sin fru Ina driver butiken. Inget ovanligt med det. Han berättade också att de tillverkar sina bågar i butiken. 
Jaha, precis som vi gör i vår butik, sa jag, vad kul. Vi slipar också in glasen på plats.
Nu visade det sig att de inte bara slipar in glas, de tillverkar bågen helt från grunden i butiken. Designen sköter de också helt själva. Det var fina modeller och jag kunde se att de inspirerats av de senaste årens stora glasögonikoner.
Från italienska vintage acetatskivor skär en lite maskin ut fronten, i en liten trumma poleras den och slutligen monteras skalmar. De är mycklet duktiga på den biten. På alla bågar jag synade lirade fronten exakt mot skalmen. Exakt. Det kan vara lite si och så med det, speciellt på alla massproducerade bågar (läs de flesta).
Ett ganska stort lager acetatskivor finns i små bokhyllor på ena väggen. Lådan med färgprover visar att mer finns att beställa om kunden vill ha något annat. Höstens kollektions-färgförslag ligger utlagt på en arbetsbänk.
Höstens färger är det vi ser mycket av just nu. Transparenta naturliga färger med inslag av rosa, rost och grönt. Givetvis svart i olika varianter, vilket är den bas varpå alla glasögonkollektioner vilar...
I butiken hänger främst svarta, grå och milt transparenta bågar, allt enligt rådande trend.
Se så vackra stämplar! I gammeldags guldvariant så klart.
Jag blev verkligen imponerad; att i denna lilla butik kunna designa bågar, driva glasögonfabrik med inslipningsverkstad och göra synundersökningar.
Bågarna kostar cirka 4500 svenska kronor och får anses vara rimligt för glasögonvärldens haute couture.
Handgemacht in Köln. Låter hur vackert som helst. Jag köpte inga bågar men väl ett vackert acetatarmband som de tillverkat av spillbitar. 
Tack Jens för rundturen och varmt lycka till med er fina lilla butik och unika business.
 
 
 
 

Till top