Solglasögonklassiker: Randolph Aviator

Inlägg i samarbete med City Optik Stockholm
 
 
Randolph Engineerings Aviator är en av de riktigt stora solglasögonklassikerna. Den rektangulära pilotmodellen med raka bajonettskalmar har många fans i hela världen, och syns i många TV- och filmklassiker.
 
Jan Waszkiewicz emigrerade från Polen till Amerika för nästan 50 år sedan med stora förhoppningar och bara 180 dollar på fickan - ungefär kostnaden för ett par solglasögon idag. Han och hans partner Stanley Zaleski grundade 1972 Randolph Engineering. Ett decennium senare vann de kontraktet för att producera solglasögon för USAs flygvapen. Sedan 2000 har de också valts fyra gånger i följd för Pentagons "Frame of Choice" -program, som levererar till armén, flygvapnet, marinen, kustbevakningen och NASA.
 
Den görs i olika färg på bågen och väldigt många varianter glas. De klassiska är i mineral, alltså vanligt glas. Numera finns även linser i nylonplast vilket gör dem lättare och färgen går att få graderad.
 
 
 
 
För att tillverka ett par solglasögon ska cirka 50 olika personer stansa, klippa, vrida, löda och polera metallen i en sex veckors process som omfattar mer än 200 steg. De flesta för hand. Allt för att producera bara ett par solglasögon. Men så har de kräsna kunder; USA: s försvarsdepartement, piloter, marinflygare och astronauter. Det familjeägda USA-baserade företaget  är i dag den enda tillverkaren av metallbågar i hela USA.
 
Johnny Depp i Aviator med  Bright Chrome and Blue Hydro SkyTecTM linser. Snyggt och modernt med halvtonade blå glas. Men svenska kunder gillar en mer klassisk look och köper helst deras grå eller gröna glas. Här finns en blogpost om deras olika linser.
 
Michael Keaton spelar Stan Hurley i American assassin och bär blank grå Aviator med American Gray SkyTecTM linser.
 
Ben Kingsley i Randolph Aviators 23K Gold frame.
 
Nedan finns en lista på celebriteter som använder Aviator privat eller i filmer.
 
 
 City Optik i Stockholm har Randolph Aviator på lager, Finns även via deras webshop.