Senaste krönikan i Optik

Krönikor tidningen Optik / Permalink / 0
 
Vägen till visdom går via sociala medier. Japp. Sant. Här är senaste krönikan i Optik:


Vägen till visdom går via sociala medier


Finns det fler än jag som då och då svettas över alla icke-plockade CET-poängsom susat bort i tomma intet? Som våndas över alla missade föreläsningar och seminarier? Som med lätt ångest står med sin nötta grundutbildning och leg-kursen hopknövlad nere ni skoskaften och ser magisterfolket rusa förbi? Förbi och uppåt, uppåt… ! Vi har klokare optiker än någonsin men allt är ju relativt så jag blir ju bara dummare, relativt sett alltså?


Ja så skulle vi kunna se det, men nu är det så att just jag råkar ha tillgång till världens bästa optikutbildning: sociala medier. Vi talar Facebook och poddar, Instagram och YouTube.


Sätter på mobilen och scannar av mitt bästa universitet; gruppen Optikforum på Facebook. Här samsas frågor från allra lägsta nivå upp till den högsta. Ni vet den nivån där man inte ens begriper vad frågan handlar om. Men efter att ha läst alla svar så klarnar det, lite som att himlen öppnar sig en aning och klokhetens ljus sipprar in.


På Optikforum delar mina kollegor från hela riket ohämmat med sig av sin kunskap. Och okunskap, vilket kan vara väl så bra för då kommer minsta lilla fråga upp på bordet. Alltså det där man inte vågar fråga om, för det verkar så självklart för andra, och jag vill ju inte verka helt inkompetent jag…


Här får jag expertråd från de som har tung avancerad teoretisk kunskap parat med kommentarer från dem som har mindre teori med tonvis med rutin. Det kommer också en massa bra frågor och kommentarer från dem som har varken eller. Allt i en lättläst form som gör att man direkt snappar upp råd och tips om allt möjligt kliniskt. I kommentarerna kan vi stöta och blöta argument, och bäst av allt, vi behöver inte ens vara med i diskussionen utan bara läs-lyssna vad andra säger och tycker.


Senaste frågan lyder så här: Hur många ordinerar multifokala KL för att bromsa myopi? Undrar om det går i verkligheten? Fina resultat, bra visus på NH och LH?" De 21 svarskommentarerna är jättespännande att läsa, även om ingen hade något bra svar på själva frågan. Men det blev en diskussion om problemet, och någon lade upp en länk till en artikel om ämnet. Dessutom fick vi tips om att lyssna på Ögonpoddens nästa avsnitt som då har en expert i just detta ämne i studion. Ni fattar! Så mycket nyttigt och lärorikt i min lilla mobil, tillgängligt när jag har en minut över.


För övrigt kan jag genom Optikforum konstatera att Sveriges optiker verkligen har en äkta ambition att göra gott för patienten. 


I skrivande stund har Optikforum, en sluten grupp på Facebook för verksamma inom optikbranschen 1658 medlemmar. Optik och syn är en liknande grupp med lika intressanta frågor och 683 medlemmar. Ögonpodden lyssnar du på via YouTube eller gratisappen Soundcloud. 

Läs tidningen med min  senaste krönika här >>>
 

Till top