Ett besök på Savile Row Eyewear i London, stället där Panto Beaufort tillverkas.

Jag och mina kollegor gjorde nyligen ett studiebesök i London, på Smeed Road där Savile Row Eyewear (Algha Works) har sin gamla glasögonfabrik. Det var oerhört roligt att se hur deras mest kända modell Panto Beaufort tillverkas. Allt görs för hand, och här menas verkligen för hand med hjälp av gamla mekaniska maskiner.
 
Redan på trettiotalet startade Max Wiseman upp fabriken i London. Här har under årens lopp tusen och åter tusen bågar tillverkats. Maskinerna är riktigt gamla och den ljusa lokalen är överfull av diverse gamla maskiner och arbetsbänkar. Det känns som att kliva in i en tidsmaskin.
Bågarna görs uteslutande av en enda metallvajer. Här är ett nystan av 18K rolled gold. Det krävs cirka 120 olika moment för att forma en bit vajer till en hel båge med gångjärn och sadelarmar.
Indy har jobbat länge på fabriken och det var han som visade oss hur det går till att göra en Savile Row panto Beaufortbåge.
 Snygga maskiner.
 
Indy visar oss flera av momenten som ska göras när man bockar till en skalm, trycker till så att charneret bildas, borrar hål för skruven osv osv.Här sitter Sheila och jobbar. Hennes maskin hade gått för varm så nu fick den svalna en stund och hon fortsatte för hand. Gissa om hon arbetat här ett tag? 
 
Raymond har varit längst här på fabriken. Han sitter med lödningar hela dagen och har blivit ganska duktig på det:)
Sedan jag varit och hälsat på i denna underbara fabrik och träffat dessa härliga människor älskar jag de fina glasögonen ännu mer. Jag blir inte irriterad när det dröjer någon vecka längre än beräknat att få en båge, för nu vet jag att det kanske var Raymond som slant med lödkolven just när bågen var nästan klar...Begreppet handmade får en helt verklig innebörd när man har varit här. Mer Savile Row här >> och här>>